Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

dinsdag 23 juni 2009

Liever schuin erin dan recht erlangs

tbsklein

Het zou wat zijn. Gevraagd worden een campagne te verzorgen voor putdekselfabrikant TBS uit Soest. De nieuwkomer in het reclamevak kan er zijn naam mee vestigen. Een gearriveerde artdirector die nog een zeker je-ne-sais-quoi mist in zijn carrière, vindt dat in de vorm van TBS-putdeksels.

Reclames met putdeksels erin zijn er zat, maar reclame vóór putdeksels zijn er amper. Hooguit een bureaubladachtergrond met daarop een geërodeerde putdeksel die ligt te blikkeren in de zonneschijn. En een kalender met vrouwelijk naakt, waarbij de spataderen in de dijen en de littekens van de boezemvergroting verstopt zijn achter putdeksels. En waarschijnlijk is er ooit een wedstrijd uitgeschreven waarin men een tekening mocht insturen voor de bovenkant van putdeksels. De winnende tekening nam de putdekselfabrikant in productie.

Dat is het wel. Wie een campagne mag doen, kan losgaan en bijvoorbeeld een televisiecommercial maken over de evolutie van putdeksels. Een film met een tijdlijn erin die eindigt in het heden: het tijdperk van de ronde putdeksels. De tijdlijn begint vroeger, toen putdeksels nog vierkant waren. Toen vandalen ze van putten trokken, kantelden en rechtop, diagonaal in het riool lieten zakken, zodat er ongelukken gebeurden.

Want daarom liggen er anno nu ronde putdeksels op straat; die zijn niet in de put te flikkeren. Zo verdwijnen minder nietsvermoedende wandelaars in anderhalve meter diepe putten. Putdeksels doen verder trouwens dienst om iedereen die wel in het riool moet zijn, een makkelijke toegang te verschaffen. En om Roel van Velzen een keer een ondiep graf te kunnen geven tijdens een tournee door Nederland.

Putdeksels liggen er dus niet, zoals wel gedacht wordt, tegen de stank. Daarvoor is het stankslot uitgevonden. En ga maar na: zou een put met gelicht deksel wel stinken, dan bleven de genoemde wandelaars uit de buurt. Viel niemand erin. Van een stinkende put gaat immers een waarschuwende werking uit.

De Soestse putdekselgieter tot je klantenkring mogen rekenen: het zal altijd wel een droom blijven. TBS is al marktleider in putdeksels. Kan prima zonder reclame. Het merk is goed vertegenwoordigd in het straatbeeld. Nagenoeg iedereen in Nederland kent de naam.


Een reactie op “Liever schuin erin dan recht erlangs”

  1. Liever dan de imitator Roel van Velzen, zou ik verkrachter Angel Galvan-Hernandez in een put gooien. Dat zou hij zelf ook wel willen. Beter eenzaam in een put dan met anderen in de gevangenis.

    Angel werd een poos geleden in Seattle veroordeeld. Oorzaak: verkrachting van twee vrouwen na hen buiten gevecht te hebben gesteld met stukken beton. Hij moest wel beton gebruiken, dacht hij, met zijn 151 centimeter, 43 kilo en ontembare drang om de vrouwen te verkrachten.

    Tijdens de zitting op 27|2|9 smeekte de dwerg de rechter om hem de doodstraf te geven. “Met mijn tengere postuur zal ik voortdurend verkracht worden in de gevangenis,” legde hij uit. “Ik sterf nog liever duizend keer.”

    De rechter betoonde weinig medelijden. Het verhaal gaat dat hij zijn lach bijna niet kon houden toen de verkrachter zei bang te zijn verkracht te worden en gaf hem zonder problemen twintig jaar.

Roept u maar