Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

dinsdag 22 februari 2011

De vlekkentovenaar van HG

René Goscinny, de in 1977 overleden scenarist van de stripreeks Asterix & Obelix, zei dat alle grappen ter wereld grofweg in acht categorieën te verdelen waren. In het reclamevak zijn ze in alle soorten en maten wel ooit gemaakt.

De eerste categorie was ‘het misverstand’, zoals in deze reclame van de verdwenen hypotheekverstrekker Ameriquest. De tweede categorie was volgens de scenarist ‘de situatie waarin iemand iets glashard beweert, terwijl het tegenovergestelde gebeurt’, zoals hier.

‘De rolomkering’ was de derde categorie. En daar gaat het om in de bovenstaande spot van HG, een Almeerse fabrikant van reinigingsmiddelen. In bepaalde Nederlandse bouw- en supermarkten toont een scherm met een bewegingssensor, zodra er iemand in de buurt is, reclames voor die middelen.

In één van de spots is ingespeeld op de badmeester, peuterleiders en priesters die het nieuws haalden met kindermisbruik. In plaats van een volwassene die een kind gebruikt als partner in het erotisch spel, laat de reclame een kind zien dat zijn moeder gebruikt.

Op een voorzichtig suggestieve manier worden de rollen omgedraaid, waardoor de spot krachtig wordt. Krachtig als de reinigers van HG, zo is te zeggen. Wat evengoed te zeggen valt: de reclame is een slechte grap. Want de slechte grap was weliswaar niet één van de andere vijf categorieën volgens René Goscinny zaliger, dat wil niet zeggen dat slechte grappen niet bestaan.


4 reacties op “De vlekkentovenaar van HG”

  1. Een leuk verhaal Zwart Schaap, maar als er al ingespeeld wordt op kindermisbruik, dan is het zo subtiel dat ik het niet zie. Ook de rolomkering komt hier niet echt sterk naar voren. Check daarvoor bijvoorbeeld de Adecco ‘prostitutie’ commercial.
    By the way, Goscinny schreef ook de eerste en sterkste Lucky Luke’s

  2. Herald Sun! Ik zag het de eerste x ook niet. Maar geloven is zien. Pas als je het gelooft, kun je het gesop in het water linken met iemand die, zeg maar, zijn kanon in stelling brengt. De fliebers in het haar van de moeder zijn de slagroom op de taart.

  3. De vraag waarmee ik lig te worstelen: is het fysiek mogelijk wat die jongen klaarspeelt? Vanwege hoe jong die is.

  4. @Het Zwarte Schaap: koekoek!
    @Charlize: koekoek!

Roept u maar