Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

zaterdag 24 april 2010

Sjoemelen voor een beter zelfbeeld

De Dikken

Er zijn vragen die nagenoeg iedereen zich wel eens stelt, maar waar geen mens een pasklaar antwoord op heeft. Simpelweg omdat er een bewerkelijk onderzoek voorafgaat aan het antwoord. Een van die prangende vragen is toch beantwoord, na vier jaar van research.

Sizemic, een netwerk van wetenschappers, heeft sinds tijden een antwoord op de volgende vraag. “Sjoemelen kledingfabrikanten met maatvoeringen – bijvoorbeeld door een lagere maat op het label van een kledingstuk te zetten dan feitelijk het geval is – zodat consumenten zich slanker voelen, dientengevolge gelukkiger worden en eerder tot het kopen van kleding overgaan?”

Ja, luidt het antwoord, concludeerde Sizemic. In Engeland bestaat een naam voor gesjoemel met kledingmaten om consumenten een beter zelfbeeld te geven. Daar heet het vanity sizing en de makers van onder meer Gap-kleren zouden zich er schuldig aan maken.

De maatvoering van Gap-confectie varieërt, gaven de kleermakers afgelopen week toe in de Sunday Times. Maar dat gebeurt niet om consumenten te manipuleren. Stijl en pasvorm schrijven de variatie voor, zeiden ze. En daar valt weinig op af te dingen. Want al zit een eenpersoonstent als gegoten, een tweepersoons kán meer afslanken en stijlvoller ogen.


3 reacties op “Sjoemelen voor een beter zelfbeeld”

  1. heb jij lopen drinken jacko

  2. Alleen water. En een hekel aan zwaarlijvige mensen, mocht je het willen weten, daar is geen sprake van. Hoewel er uitzonderingen zijn.

    Sommige getalenteerde padden sterven jong door hun vetzucht. Neem Elvis. Hij vrat zo veel dat hij niet meer goed tegen alle uppers en downers kon die hij slikte. Daarom OD’de hij jong. Onuitstaanbaar. Talentverspilling.

  3. Zeg Zwart Schaap, geen kwaad woord over Elvis he. Hij mocht dan jong gestorven zijn omdat hij teveel vrat en daardoor niet meer fatsoenlijk functioneerde, maar een getalenteerde pad? Dat dacht ik toch niet, Elvis is en blijft een legende!

Roept u maar