Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

vrijdag 18 september 2009

Scrabble, voor de copywriter zonder idee

Pocketwee

Er zijn dagen dat de copywriter zich een getapte jongen voelt. De koffie smaakt hem ineens extra goed, hij vindt zichzelf een knappe verschijning en een sterke koopmansgeest wordt over hem vaardig.

Wat het product of de dienst ook is, hij zal er wel even een verlokkende tekst met de losse pols over uit de mouw schudden. En zodra hij daarmee klaar is, boekt hij een wereldreis voor zichzelf en een escort om op elk continent een kind te verwekken.

Er zijn ook dagen waarop de koopmansgeest van de copywriter in een fles lijkt te zitten, ver weg, dobberend in het midden van Grote Oceaan. De copywriter is arm aan ideeën. Dan is het aan te raden een stevige pot Scrabble te spelen. Spelenderwijs komt een copywriter dan alsnog aan prima kopij.

Bedacht een bepaalde copywriter immers niet het woord ‘pocketweer’ tijdens een partij Scrabble? En was hij toen niet net door iemand van Uitgeverij Bruna gevraagd om reclameleuzen te verzinnen ter promotie van de Zwarte Beertjes-pocketboekenreeks?

Zorgde de overwinningsdrang van de copywriter er niet voor dat hij het onbestaande woord ging verdedigen, als was het een bestaand woord? Dankte hij het woord aan het onderbewustzijn, dat tijdens het scrabbelen gewoon doorging met werken?

En ontstond op die manier niet de reclameposter met daarop weinig meer dan een door Dick Bruna getekende paraplu en de zin ‘’t Is weer pocket-weer’? Wie de antwoorden weet en kan bewijzen dat ze kloppen, wint de Advertising Nerd Award 2009.


Roept u maar