Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

woensdag 15 juli 2009

De Appel van de fotografie

lomo

In 1991 bedacht door enkele studenten die op vakantie een oude Lomo-camera kochten en achteraf een verklaring nodig hadden voor de slechte resultaten. Nu al enige tijd de bom-diggety in Artifartiland en op Flickr: lomography. Oftewel: analoog fotograferen met een goedkope camera voorzien van plastic lens, en vooral niet te veel nadenken voordat je op die knop drukt. Een cult is geboren.

De resultaten zijn verbluffend. Van verbluffend goed tot verbluffend slecht, want alles mag en niets moet. Lekker los uit de heup schieten, geen rekening houden met compositie en kader, en al helemaal niet met licht, sluitertijden, brandpuntsafstanden en autofocuscapaciteiten.

Gewoon klikkerdeklikken dus, onder het zelfgeproclameerde motto: “Don’t Think, Just Shoot!” Er zijn weliswaar tien gouden basisregels, maar volgens gouden regel nummer tien heb je aan die eerste negen niet veel.

Al met al heeft dat oude, Russische toestel toch wel gezorgd voor een verfrissende kunststroming binnen de hedendaagse fotografie. Een tegenstroming van het perfectionisme dat hoort bij de digitale spiegelreflexcamera. Lekker rauw en ongecontroleerd. Met Sehnsucht naar mooie vervlogen tijden.

Naar mijn mening is lomografie estetisch zeer verantwoord. Maar zoals al eerder aangestipt: welke foto is nou lomo-vet, welke is lomo-laf? En wanneer ben je een goede lomograaf? Kan iemand me helpen, want in mijn gedachten voel ik al een Karel Appeltje aankomen: “Tsss, dit kan mijn kleine neefje ook!”

Afbeelding 3
Afbeelding 5
Afbeelding 6
Afbeelding 7
Afbeelding 9
Afbeelding 10


5 reacties op “De Appel van de fotografie”

  1. Mooi hoor maar het haalt het niet bij een Hasselblad

  2. @Herman.
    Da’s niet gek: een Lomo kost waarschijnlijk zo’n 100 euro en een Hasselblad vanaf 4000 euro.

  3. @de witte geit: als je neefje dat kan, is het goed geld verdienen. Maar bedenkt je neefje ook die dingen of maakt hij het alleen maar na?

  4. @frank&herman. een holga koop je voor nog geen 30 euro. dus dat kost geen roggel. alleen de filmpjes zijn wat duurder. ca 4e voor een rolletje met 12 fotos. en ca 3e voor et ontwikkelen ervan (hema).
    je moet ook geen hasseblad-fotos willen maken met zln ding…

  5. @daan

    Ongeacht: budget, leeftijd, externe maatschappelijke invloeden, referentiekader, opdrachtgever en/of beeldtaal moet je ALTIJD hasselblad foto’s willen maken.

Roept u maar