Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

vrijdag 5 juni 2009

Onbedoeld Goed #8

air-berlin

De toenmalige directeur van luchtvaartmaatschappij Air Berlin liet omstreeks 1980 leesboeken sturen naar klanten die een transatlantische vlucht bij hem boekten. Het boek in kwestie was steeds Linden Grierson’s ‘Een meisje en zeven mannen’.

Anders dan de titel deed vermoeden, was het boek een effectief slaapmiddel. In de begeleidende brief bij het boek garandeerde de directeur zijn reizigers dan ook dat ze uitgerust op hun bestemming zouden aankomen als ze het boek tijdens de vlucht lazen. Hij had niks te veel gezegd. Er was een klant, Peter Valkema heette hij, die al in slaap viel na lezing van de beginzin: “Anne Carrington-Smythe keek uit haar raam naar het in de zon glinsterende water en geeuwde.”

De eigenaar van een concurrerende vliegmaatschappij wilde indertijd ook meer geld verdienen. Niet met behulp van een give-away die tot klantenbinding leidde, maar door passagiers te laten betalen voor toiletbezoek. De gevolgen lieten zich makkelijk raden. Vooral met deze vijf sleutelwoorden: gierige, reizigers, doen, gevoeg & kotszakken.

Maar over ‘Een meisje en zeven mannen’ gesproken: één meisje en zeven mannen maakt in totaal acht personen. Drie mensen maakt soms al een menigte. Acht min drie is vijf. En ziedaar: vijf nieuwe, onbedoeld goede zinnen uit reclameteksten.

1. “In deze volledig herziene versie wordt in klare taal uit de doeken gedaan wat het doel is: de lezer kan er kennismaken met de processen die gaande zijn in de evolutie van het licht.”

2. “Als u altijd al zelf in een Ferrari wilde rijden, kom dan naar de Ferrari Day-dagen.”

3. “Ook worden de gereedschappen aangereikt om met de energieën uit de verschillende egolagen om te gaan.”

4. “Jaren later heeft Fleur haar studie al jaren afgerond en is ze bezig met haar derde baan.”

5. “Filigraan zweeft de afzuigkap boven het kookeiland in de ruimte.”


3 reacties op “Onbedoeld Goed #8”

  1. hallo allemaal!

    moet echt even iets kwijt. dat boek, een meisje en zeven mannen, is helemaal niet saai! ik las het in één adem uit. bij wijze van. herkende me heel erg in hoofdpersonage anne! ze is een rijk en lekker wijf dat niet te veel nadenkt met de hersens, maar als het erop aankomt ook niet te weinig.

    het verschil tussen haar en mij is wel dat zij omstreeks 1954 behoorde tot de jetset van sydney en ik anno nu tot, zeg maar, de inner circles van damsko. maakt niet uit verder. wil even zeggen waar een meisje en zeven mannen over gaat. want: goed boek.

    uitgekeken op dansen, zuipen en serieus genomen worden, wilde anne iets nuttigs doen. als ze hoort dat een van haar schapenfarms nood heeft aan een kok, ziet ze haar kans schoon. ze solliciteert onder een schuilnaam en wordt aangenomen door pat de manager.

    die pat is verbitterd doordat de eigenaresse van de farm de farm verwaarloost en er nooit enige interesse voor toont. dus als anne merkt dat ze verliefd op pat wordt, probeert ze met man en macht te voorkomen dat hij haar ware identiteit ontdekt.

    ik heb ook een poos mijn ware aard geheim moeten houden voor iemand. iemand anders wees me toen op het boek. weet nog dat ik in het begin dacht: o nee. en dat ik later dacht: o ja.

    ik heb veel geleerd van het boek. niet alleen hoe je een geheim bewaart, maar bijvoorbeeld ook hoe je zes mannen min of meer tegelijk afwimpelt. ga nu niet helemaal navertellen hoe. vanavond is er een feest, ik moet nog een outfit scoren en mijn stijltang ligt op bed en staat nog aan.

    kus, iris

  2. Ik wil ook wel is een dagje naar de Ferrari day-dagen. Is hij zaterdag ook open? En wat is de dagprijs voor een kaartje? En is er een dagopvang aanwezig voor de kids?

  3. Liefhebberfan,

    De Ferrari Day-dagen zijn op 27 juni, 25 juli, 29 augustus en 16 september volgens de flyer. En je hebt mazzel, want de data in juni, juli én augustus zijn zaterdagen. Qua de kosten: die zijn veertig euro voor elke twintig minuten. De dagprijs is dus, uitgaande van twaalf uur non-stop rijden, 1440 euro. Mits je schadeloos rijdt.

    En, qua de laatste vraag: er is geen dagopvang, maar er zijn touwen voorradig om de kids mee aan de grille te binden. Een aanrader, want bevordert het schadeloos rijden. Erop vertrouwend je van voldoende informatie te hebben voorzien inzake de Ferrari Day-dagen, ga ik nu iets anders doen.

    Groet!
    De Kolenboer

Roept u maar