Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

woensdag 27 mei 2009

Onbedoeld Goed #7

martin-gaus

Goedkoop vermaak ligt voor het oprapen. Dat bewijzen reclamefolders, sommige junks en de Tilburgse Meimarkt sinds jaar en dag. Op de negenentwintigste editie van die markt was de roman ‘Een Slaafse Hond’ van Françoise Sagan te vinden. Een Slaafse Hond is een boek dat, volgens lezer Ake van Arkel, niet één grap bevat en toch grappig is. Het is bovendien een boek dat zich afspeelt in een Franse mijnstreek.

Een Slaafse Hond gaat over een affaire tussen een boekhouder en een hoer. De boekhouder werkt in een Franse kolenmijn. De hoer is een typische hoer in haar nadagen met losse contacten in de onderwereld. Omdat de boekhouder een kamer van haar huurt, leren ze elkaar kennen. De twee gaan weinig met elkaar om totdat hij juwelen vindt die zijn buitgemaakt bij een roofmoord. De oude hoer weet niet beter dan dat hij de dader is, begint hem te begeren dankzij de erotiserende werking van misdaad en krijgt ontzag voor hem.

Zijn plots verworven aanzien bevalt de boekhouder. Hij geeft de buit niet aan bij de politie, maar houdt die voor zichzelf. Denkt hij. Wanneer de oude hoer de juwelen doorspeelt aan de criminelen die ze kent, komt er een thrillerachtige hulplijn in het verhaal die razendsnel leidt tot een ontknoping en die de titel van het boek verklaart.

Kortom: Een Slaafse Hond is een boek zoals vele andere unieke boeken. Lees het eens door, op een dag dat de tijd niet op lijkt te kunnen. Of lees de volgende vijf onbedoeld goede zinnen uit reclameteksten.

1. “Kom, om de collectie te bewonderen en om de sensatie van het voelen te beleven.”

2. “Hij stortte zijn hart tot op het bot bij haar uit.”

3. “Schitterend was nog nooit zó schitterend.”

4. “De vele modellen plus het uitgebreide stof- en leerassortiment maken iedere combinatie mogelijk – de slogan ‘we dromen een huis vol mooi en bijzonder’ onderstreept dat volledig.”

5. “Uitreiking van de wedstrijdbal wordt vastgelegd door een professionele fotograaf, die u naderhand ontvangt als aandenken.”

(Bronnen zijn niet opvraagbaar.)


Roept u maar