Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

woensdag 21 oktober 2009

“Het lot van de vernieuwer is onbegrip”

civil-reformer

Dat voormalig friturist Fons Biemans zijn tijd vooruit was, weet iedereen die hem heeft gekend. Het blijkt nu ook uit de reclamefilm voor zijn frietzaak, die deze week openbaargemaakt is. Op een televisiescherm bij de ingang van zijn snackbar ‘loopte’ de film in de zomer van 1988.

In de reclamefilm wordt gebruikgemaakt van voor die tijd revolutionaire animatietechnieken. Kinderen vonden de film griezelig, volwassenen vonden hem getuigen van wansmaak. De friturist vond hem goed en stond onverschillig tegenover de kritiek. “Het lot van de vernieuwer is nu eenmaal onbegrip,” was zijn motto daaromtrent.

In zijn memoires, die deel uitmaken van een bescheiden boekwerk onder de titel Snack-o-theek, vertelt de avant-gardist van de frituur over de problemen die zijn gepionier opleverde. Want ook toen hij bijvoorbeeld de hamburger in ere wilde herstellen door de standaardhamburgers te pletten met een machine, stuitte hij op weerstand.

“De burgerpletter genaamd Civil Reformer sloeg hard in na de lancering ervan,” vertelt Biemans in het hoofdstuk Imitatiehamburger. “Klandizie reageerde geschokt.” Volgens de oud-friturist wilde niemand een geplette hamburger, omdat die er ‘onsmakelijk’ uitzag, want dun en vierkantig bovendien. Biemans maande zichzelf vol te houden.

Hij was ervan overtuigd dat een goede hamburger dun moest zijn. “Dun, zoals de hamburgers van rauw rundvlees die de strijdkrachten van Genghis Khan tijdens hun veroveringstochten onder hun zadel staken. Door de bewegingen van de paardenrug onder het gewicht van de strijder, werd het vlees tijdens het rijden mals en flinterdun.”

Ondanks Biemans’ stellige overtuiging en de alleszins gebruiksvriendelijke Civil Reformer, is de flinterdunne hamburger nooit verheven tot de standaardburger in de snackindustrie. En de reclamefilm – hieronder te zien – flopte, zoals min of meer gezegd.

Biemans is altijd koel gebleven onder zijn mislukkingen. Dat kon hij, want hij schijnt al met al goed te hebben geboerd met zijn frietzaak. Goed genoeg om er na dertien jaar mee te kunnen stoppen.


Een reactie op ““Het lot van de vernieuwer is onbegrip””

  1. Fons Biemans, van de friettent in de Nieuwstraat? Waar tegenwoordig cafetaria Spooky zit?

Roept u maar