Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

zondag 9 augustus 2009

Primeur: nalatenschap excentrieke snackbarhouder eindelijk tentoongesteld

friettent

Tilburg kende 13 jaar lang een snackbarhouder genaamd Fons Biemans. In 1996 verkocht hij zijn zaak en was hij weg. Het werd stil rond de excentrieke man die er bijzondere manieren van reclamemaken op nahield. De man die zich tegenwoordig alleen nog vertoont in sauna’s. Het zal niet lang meer stil blijven.

Binnenkort wordt Biemans’ nalatenschap openbaar gemaakt. Docent Bjoern Hofmans vond die ruim vier jaar geleden per toeval. “Ik kreeg de schrik van mijn leven. Indertijd zat ik midden in een verhuizing. Van de Sumatrastraat in Tilburg naar een huis aan de Bisschop Zwijsenstraat, ook in Tilburg. Toen ik daar in de kelder keek, wist ik niet wat ik zag.”

Wat Hofmans zag, was een verzameling potten met daarin snacks op sterk water. Daarvan kreeg hij die schrik. Hofmans: “Eenmaal van de schrik bekomen, dacht ik: hier moet ik iets mee doen.”

Nu, bijna vijf jaar later, komt het ervan. De ontdekking wordt tentoongesteld onder de naam ‘Snack-o-theek’. Meer informatie over de expositie zal spoedig te zien zijn op snackotheek.nl, maar nu nog niet.

Eigenlijk is het nog te vroeg voor een aankondiging, beseft de vinder. “Maar ik gun HRO, niet het minste blog over reclame, de primeur,” zegt hij in een vraaggesprek. “Omdat de Snack-o-theek uit meer bestaat dan een verzameling snacks op sterk water; er zit ook een reclamefilm bij die vernieuwend mag worden genoemd. Met tot leven gewekte snacks als jazzzangers. Dat is al wat ik er nu over zeg.”

Het bestaan van snackbarhouder Biemans is van vroeger uit omgeven door mysteriën. Een voorbeeld: sporen die leidden naar de oplossing van maar liefst vier ernstige misdrijven, liepen in zijn buurt dood.

De nalatenschap lijkt daar weinig aan te veranderen. Technisch rechercheurs hebben de hele zwik al onderzocht, weet de docent. “Vergeefs. Dat voedt de raadselen rond Biemans slechts.”

Op de expositie zullen alle snacks op sterk water te zien zijn, de genoemde reclamefilm en nog veel meer. Nog een tip van de sluier, tot slot: tekeningen van machines voor de internationale gemaksvoedingindustrie, zoals de Craftmanizer en de Salt Winner, die Biemans zegt te hebben gebouwd.


2 reacties op “Primeur: nalatenschap excentrieke snackbarhouder eindelijk tentoongesteld”

 1. In 1996 werd op een Tilburgse zolderkamer in een hutkoffer sporen uit het verleden gevonden. Het betrof een briefwisseling tussen de bioloog de Vries en Charles Darwin. Bjoern Hofmans overtreft deze vondst.
  Tijdens zijn verhuizing naar de Bisschop Zwijsenstraat vond hij drie jaar geleden veertig weckpotten met
  snacks op sterk water. Deze weckpotten zijn ooit het bezit geweest van de cafetariahouder Fons Biemans.

  Fons Biemans is mijn oom en wordt in het artikel uit het Brabants Dagblad van 8 september j.l. terecht beschreven als een friturist. Wat mij betreft kan daar de term futurist aan toegevoegd worden. De Snack Warmer en gehaktballenmachine getuigen van een originaliteit en vooruitziende blik waar de toenmalige wereld nog niet aan toe was.Het is daarom volkomen terecht dat Fons Biemans een expo van zijn werk en uitvindingen verdiend.Net als Charles Darwin was hij een reiziger, een pionier en verkenner.

  Een ander voorbeeld van ome Fons zijn vooruitziende blik heb ik zelf thuis in de kelder staan. Ik denk dat het tijd wordt om er eindelijk mee naar buiten te durven treden; de In-Burger. Met dit stukje vegetarisch gehakt
  hoopte mijn oom een brug te slaan tussen de Nederlandse snackcultuur en de “nieuwe Tilburger”.

  Ik ben blij en verrukt dat een groot publiek eindelijk kennis kan maken met het werk van Fons Biemans.
  De vingerafdrukken op de gehaktbal en zijn andere uitvindigen wijzen duidelijk richting toekomst.
  Het zou de gemeente Tilburg sieren om als eerbetoon de verloren gegane romantiek van de automatiek te herstellen en wederom een snack-o-theek te starten in de Bisschop Zwijsenstraat.

  Vriendelijke groeten en veel absurd genoegen

  Marcel Biemans

 2. 3unavoidable…

Roept u maar