Het Roze Olifantje – Ik denk er niet aan

donderdag 2 april 2009

Nissan Dualis

nissan-qashqai1

“Welke auto zeg je? De Nissan Dualis? Die ken ik niet.” Nee, dat klopt. Ik ook niet. Ik ken wel de Nissan Qashqai. Je weet wel, die auto waarvan de naam nog lelijker is dan het uiterlijk.

Maar goed, over het uiterlijk wil ik het niet hebben, dan voel ik me net een man. Over de naam wel. Qashqai. Qashqai, zelfs het typen van die naam valt niet mee. Qashqai. Let alone het uitspreken ervan. Qashqai. Waar leg je de klemtoon in die naam? Qashqai. En zeg je Kwasjkwai? Of kaskai?

Qashqai. Kan ook van alles betekenen. Net als het woord gnumpf, alleen dan gespeld als Qashqai. Het is vlees nog vis. Qashqai. Alleen geologische deskundigen weten dat het eigenlijk een stam is in het zuidwesten van Iran. En de makers van de Qashqai weten het ook natuurlijk. Anders had die stam wel anders geheten.

Qashqai. Gemaakt door Nissan. Dat zijn Japanners. Die kunnen zo’n naam natuurlijk wel uitspreken, Qashqai. Of toch niet? Want in Japan heet de Nissan Qashqai de Nissan Dualis! Inderdaad, Dualis. Lekker simpel lipgebruik, mooi metrum, rolt goed over de tong. Mooi hoor. En wij zitten hier opgescheept met Qashqai. Qashqai. Qashqai. Qashqai. Nee. vaker typen helpt ook niet. Blijft kut.


2 reacties op “Nissan Dualis”

  1. Of zoals we hier in Brabant zeggen: de nissan KwakSkaai! (vertaling voor de niet brabo’s: een kwak schade)

  2. Ik vind ‘m wel onderscheidend…Dualis is pas klote, lijkt net of je niet kon kiezen.

Roept u maar